Τα παραμύθια είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε τον αφηγηματικό λόγο του παιδιού, το λεξιλόγιό του και την φαντασία του.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αφήγησης ενός παραμυθιού αναπτύσσονται τα είδη νοημοσύνης του παιδιού, τα οποία είναι:
📍 γλωσσική ή λεκτική νοημοσύνη
📍 μουσική / ρυθμική νοημοσύνη
📍 σωματική / κιναισθητική νοημοσύνη
📍 συναισθηματική ή διαπροσωπική νοημοσύνη
📍 ενδοπροσωπική νοημοσύνη
📍 χωρική νοημοσύνη
📍 φυσιογνωστική νοημοσύνη
📍 λογική / μαθηματική νοημοσύνη
Όμως ο τρόπος που θα το ακούσουμε, το άτομο που μας το αφηγείται, οι φωτογραφίες ή οι δραστηριότητες που συνοδεύουν την ιστορία, παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση του παραμυθιού, αλλά και στην αποτύπωσή του. Παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να διαβάσετε στο παιδί ένα παραμύθι, κάνοντάς το να λατρέψει όχι μόνο τη διαδικασία αφήγησης, αλλά να προάγει την δημιουργικότητα και τη φαντασία του.
ΔΙΑΛΕΓΩ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Φροντίστε να διαλέξετε το σωστό παραμύθι με βάση την ηλικία του παιδιού, με το κατάλληλο λεξιλόγιο, έτσι ώστε να είναι κατανοητό. Μπορείτε να δώσετε στο παιδί επιλογές και να βρείτε μαζί εκείνο που του κινεί το ενδιαφέρον.
ΞΕΦΥΛΛΙΖΩ
Πριν ξεκινήσετε να το διαβάζετε, ξεφυλλίστε το μαζί με το παιδί. Μιλήστε πρώτα για τους ήρωες που βλέπετε στην ιστορία χωρίς να το διαβάσετε. Στη συνέχεια, ρωτήστε το παιδί τι βλέπει και τι νομίζει ότι γίνεται στην πλοκή του παραμυθιού. Ύστερα, μπορείτε να ξεκινήσετε το διάβασμα.
ΑΛΛΑΖΩ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
Ο τόνος της φωνής σας και το ύφος που αφηγείστε, θα πρέπει να αλλάζει ανάλογα με το πρόσωπο που μιλάει, τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που διαδραματίζονται. Αν καταλάβετε πως το παιδί δεν κατανοεί το λεξιλόγιο αλλάξτε το.
ΡΟΥΤΙΝΑ
Δημιουργήστε μια ρουτίνα με το διάβασμα ενός παραμυθιού. Συνήθως τα παιδιά απολαμβάνουν τη στιγμή λίγο πριν κοιμηθούν ή μετά την ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας ή μελέτης, ως σημείο χαλάρωσης. Φροντίστε να ορίζετε εσείς τη διάρκεια της ανάγνωσης και το χώρο. Επιλέξτε χώρους με λίγα αντικείμενα και να υπάρχει ησυχία, για να αποφύγετε την διάσπαση της προσοχής του.
ΔΙΑΒΑΖΩ ΞΑΝΑ
Είναι σωστό να διαβάζουμε ξανά και ξανά το παραμύθι, για να αποτυπωθεί καλύτερα η ιστορία, τα χαρακτηριστικά του ήρωα και η κατανόηση των δράσεων.
ΜΕ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ
Διαβάζοντας την ιστορία μπορείτε να εμφανίζετε μινιατούρες με τους βασικούς ήρωες στη σειρά. Μετά, αφηγηθείτε μαζί με το παιδί την ιστορία χρησιμοποιώντας τις μινιατούρες. Έτσι ενισχύεται η αφηγηματική ικανότητα και η κατανόηση των δράσεων μέσα στην ιστορία.
ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ
Ολοκληρώνοντας την αφήγηση του παραμυθιού, ζωγραφίστε ο καθένας χωριστά ότι κατάλαβε από την ιστορία. Επιβραβεύστε τη ζωγραφιά που έχει τις περισσότερες σωστές πληροφορίες. Η κατανόηση της πλοκής αποτυπώνεται στο χαρτί με φαντασία και δημιουργικότητα.
Απολαύστε κάθε στιγμή με το παιδί σας διαβάζοντας παραμύθια! Μην ξεχνάτε, σημασία δεν έχει πόσα βιβλία διαβάζετε μαζί, αλλά ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνετε στη διαδικασία αφήγησης και κατανόησης της ιστορίας.
¨Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια!
Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια!¨
Albert Einstein
Μαρία Γιαννακουλοπούλου,
Λογοθεραπεύτρια
Comments